Rychlé svačinky do zaměstnání
Ranní shon přípravě svačin příliš nepřeje. Alespoň občas si večer nachystejte zdravé jídlo na zítřek. Postaráte se o to, že váš pracovní den bude příjemnější.
Vydatná snídaně a svačina vytvoří energetické palivo pro naše tělo na celý den. Když tento fakt přeskočíme, většinou se v odpoledních hodinách nemůžeme tzv. dojíst, nebo nás honí mlsná. Dopoledne si směle dopřejte porci sacharidů. Náš mozek je velkým spotřebitelem cukru a tak mu ho dopřejte, abyste byli výkonní. Sacharidy jsou stejným zdrojem energie i pro svalovou tkáň. Bez jejich pravidelného přísunu byste brzy cítili vleklou únavu.
Platí jednoduché a ničím nepřekonané pravidlo - nevynechat domácí snídani, sníst hodnotnou svačinu - nejlépe s ovocem a ořechy, pak si dát lehký oběd a nakonec včas podanou večeři plnou zeleniny a sýrů. Uvidíte, že se budete cítit lépe. Pokud vám připadá chystání svačin na druhý den obtížné, vzpomeňte si na to, že pro své děti jste to zvládali bez problémů. Nejspíš to nevyjde každý den, ale za pokus to stojí.
POLÉVKA Z MRAZÁKU
Uvařené jídlo se kazí docela rychle. Naštěstí máme mrazničky, a proto si při vaření udělejte 2-3 porce navíc. Například s některými polévkami není tolik práce. Zamrazte si například chutnou květákovou polévku s hříbky. Vyzkoušejte nové svačinové krabičky z tvrzeného skla, v nichž jídlo vypadá chutně a elegantně i v terénu. Obsah nechte rozmrznout v pokojové teplotě, a teprve pak si krabičku ohřejte v mikrovlnce.
SALÁT DO KRABIČKY
Saláty z těstovin, bulguru, kuskusu, nebo quinoi, mají tu výhodu, že jsou dobré teplé i studené. Můžete si dát trochu stranou od večeře, a druhý den si perfektně pochutnat i v práci. Například salát s bulgurem a vejci se k tomu hodí výtečně. Máte-li přece jen zrána čas, k základu si přidejte sýr, kousky avokáda a čerstvé bylinky.
KAŠE BEZ VAŘENÍ
Obliba ovesných kaší stoupá, a určitě jste už nejednu vyzkoušeli. Nejlepší jsou kaše bez vaření. Nejedná se o instantní, ale poctivě připravené večer před konzumací. Ovesné vločky smícháte s mlékem, přidáte chia semínka a kousky sušeného ovoce, například brusinky, rozinky, nasekané meruňky a pod. Směs přikryjte a uložte do chladničky na ráno. Pak už jen přidáte jogurt, dochutíte medem, a do odděleného víčka vložíte ingredience, které chcete mít v suchu a při jídle pěkně křupavé.
GRANOLA DO JOGURTŮ
Ochutnáte-li domácí granolu, tedy v troubě zapečené müsli, které se probarví vůní karamelu, opražených vloček a oříšků, už se ke kupovaným produktům nevrátíte. Jeho příprava vás nijak časově nezatíží. Stačí dát velký plech do trouby a během 15 minut je namíchaná granola hotová. Odsypte si sklenici do zaměstnání, a užívejte si výborných jogurtových svačin doladěných čerstvým ovocem.
DÓZA 2V1
Dvoukomorová svačinová dóza, kterou lze otevřít z obou stran, je prima vynálezem na cesty. Do oddělených misek si můžete dát to, co máte rádi - a to v polotekuté i pevné formě, pěkně zvlášť. Recept na perníkové křupky s oříšky a krémem stracciatella, už patří k maličko časově náročnějším, ale odměna bude doslova sladká...
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.