Sklenice plné zlata

Na loukách se rozprostřely koberce žlutých pampelišek a je akorát tak čas sáhnout po starém rodinném receptu na pampeliškový med. Proveďte nejprve revizi své spíže a najděte ty nejhezčí sklenice, v kterých dokonale vynikne. Protože, až se zima zeptá, s potěšením dáte své rodině na stůl sladkou zlatavou lahůdku.

K přípravě medu (je to vlastně hustý sirup) potřebujete jen pár surovin a jeho výroba není vůbec složitá. Důležité je uzavřít ho do sklenic s kvalitním uzávěrem, aby obsah nepřijímal vlhkost a pachy. Med má totiž rád sucho, chladno a tmu. Robustní sklenice cibulového tvaru mu budou obzvlášť slušet. Stojí za úvahu, zda si jich nepořídit pár navíc a nenachystat si sladký dárek pro své přátele.

JAK NA TO
Nejprve vás čeká procházka, což je nejpříjemnější část tohoto úkolu. Zralé a krásně otevřené pampelišky sbírejte nejlépe v poledne, na místě vzdáleném od komunikací. Pokud nechcete mít zabarvené prsty, vezměte si s sebou rukavice. Trhejte pouze květy a ukládejte je volně do větší mísy nebo košíku, nikoli do igelitového sáčku. K přípravě medu můžete využít klasický bílý cukr, ale zdravější variantou bude přírodní nerafinovaný nebo třtinový cukr. Výsledný produkt si zachová výrazný podíl biologicky hodnotných látek a bude mít nádhernou tmavou barvu medu.

1. K VÝROBĚ MEDU POTŘEBUJETE

  • 350-400 květů pampelišek
  • 1 l vody 
  • 2 bio citrony, které můžete zpracovat i s kůrou 
  • 1 kg cukru, přičemž na světlý med použijte tradiční bílý cukr a na tmavý med třtinový nebo přírodní nerafinovaný cukr

Med zhotovte podle jednoduchého receptu (naleznete ho na konci článku), nalijte do připravených suchých sklenic a uložte do chladna.

2. POCHUTNEJTE SI NA PEČIVU
Lépe se konzumuje hustý med, který nestéká z pečiva. Pampeliškový med houstne přímo úměrně s prodloužením doby varu. Pokud se vám napoprvé podaří uvařit tekutý med, nevadí. Používejte ho jako sirup. Beztak mu náleží spíše toto pojmenování, protože produkt pravý med pouze připomíná. Delší dobou varu dojde k tomu, že se voda odpaří a společně se zkaramelizovaným cukrem med zhoustne. Pak jej můžete směle použít na chutné vločkové sušenky, na chléb s máslem, na jablkové lívance apod.

JARNÍ TIP: Sušenky lze dozdobit jedlými kvítky nebo bylinkami, které pěstujete. My jsme nasbírali pár sedmikrásek rostoucích přímo mezi žlutou záplavou pampelišek. Mimochodem – ve vázičce vám pro radost vydrží téměř týden.

PAMPELIŠKOVÝ (SKORO) MED

  • cca 1 litr vyjde do 5–6 malých skleniček
  • 350-400 rozvinutých hlaviček pampelišek
  • 1 l vody
  • 2 bio citrony, umyté a rozkrájené na plátky
  • 1 kg libovolného cukru
  1. Pampelišky lehce vyperte pod tekoucí vodou, často se v nich skrývají drobní broučci.
  2. Dejte je do hrnce, zalijte litrem vody a přiveďte k varu. Vařte asi 15 min.
  3. Pak přidejte rozkrájené plátky citronů zbavené hořkých semínek a dejte hrnec na 24 hodin do chladu.
  4. Druhý den odvar přeceďte přes jemné pláténko, zbytky pampelišek i citronů dobře vymačkejte a vyhoďte. 
  5. Do čisté tekutiny přidejte cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Tekutinu nechte probublávat ještě minimálně 1,5 hodiny, až med začne houstnout. 
  6. Zda má správnou konzistenci poznáte pomocí želírovací zkoušky. Vychlaďte malý porcelánový talířek, kápněte na něj horký med a nechte zchladnout. Pokud kapka nesteče, je všechno, jak má být.
  7. Hotový pampeliškový med nalijte ještě teplý do suchých sklenic s gumovým těsněním nebo se šroubovacími víčky a po vychladnutí ho uložte v chladu a temnu.

Sezóna zavařování je ještě před námi. Pampelišky ji každoročně skvěle nastartují. Takže využijte příležitost prověřit včas spíž, abyste věděli, co budete v průběhu roku potřebovat. Možná se vám budou hodit:  

Zavařovací sklenice

Zavařovací sada

Zavařovací sklenice s popisem

Tištěný katalog

V novém katalogu najdete tipy na dárky pro vaše blízké, ale i inspiraci na vánoční dekorace. Vyhněte se předvánočnímu stresu a objednejte si v klidu domova.

Inspirujte se

Naši autoři spolu s vámi, našimi zákazníky, společně vytvářejí magazín plný rad, návodů, receptů a inspirací. Jste zvědaví, co je nového?

Newsletter

Kolekce a akce

na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů

Vánoce 2018

1338 výdejních
míst

a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup