Upečte si tradiční vánoční cukroví. Tentokrát zdravě
Vánoce už šoupají nohama za dveřmi a vy přemýšlíte, co byste ještě tak upekli, abyste překvapili návštěvy? Vyzkoušejte některý z druhů odlehčeného cukroví. Chutná stejně jako klasické, ale má maximálně 60 kalorií na jeden kousek. Konečně si budou moct na vánočním cukroví pochutnat i věční dietáři a vaše kamarádky, které si hlídají linii.
Kokosové makronky
rozpis na 45 kousků, 35 kcal na jeden kousek
Co budete potřebovat?
- 150 g strouhaného kokosu
- 2 bílky
- 150 g moučkového cukru
- 1 balení pravého vanilkového cukru
- 1 balení malých oplatek na pečení
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
2. Bílky vyšlehejte do tuha, a postupně pak zašlehejte jak moučkový, tak vanilkový cukr.
3. Přimíchejte nastrouhaný kokos.
4. Na plech rozložte oplatky a na každou oplatku kápněte lžící kupičku těsta.
5. Pečte asi 12-15 minut.
Co se vám bude hodit?
Rychle a správně našleháte bílky výkonným elektrickým šlehačem
Lískooříškové tolárky
rozpis na 80 kousků, 60 kalorií na kousek
Co budete potřebovat?
- 2 vajíčka
- 120 g cukru
- cca čtvrt čajové lžičky skořice a muškátového květu
- půl čajové lžičky prášku do pečiva
- 3 kapky citronového aroma
- čtvrt lžičky nastrouhané pomerančové kůry
- šťáva a kůra z půlky citronu
- 100 g jemně namletého kandovaného citrusového ovoce
- 300 g mletých lískových ořechů
- 100 g hořké čokoládové polevy
- 10 g rozpuštěného másla
- 80 g celých lískových ořechů
Postup:
1. Smíchejte žloutky s cukrem, kořením, práškem do pečiva, aromatem, pomerančovou kůrou, citronovou šťávou a kůrou a našlehejte do pěny. Do pěnové směsi zapracujte 250 g mletých ořechů a kandované ovoce.
2. Těsto zabalte do folie a nechte 60 minut chladit.
3. Polevu nalámejte na kousky a ve vodní lázni rozpusťte. Přimíchejte rozpuštěné máslo a nechte vychladnout.
3. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
4. Na pečicí papír rozsypte zbylé mleté ořechy. Položte na ně těsto a vyválejte ho na 1 cm šířky. Pak z něj vykrajujte kolečka o průměru asi 2,5 cm. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a do středu každého kolečka přimáčkněte jeden celý ořech.
5. Pečte cca 10 minut.
6. Po vytažení z trouby budou tolárky uvnitř ještě měkké, proto je nechte vychladnout. Zahřejte polevu ve vodní lázni a kolečka ozdobte čokoládou.
Co budete potřebovat:
S nerezovými vykrajovátky budete mít jeden kousek cukroví jako druhý a navíc vám nezreznou
Čeho byste se při pečení "štíhlého" cukroví měli držet:
- místo klasické mouky, používejte celozrnnou. Má nižší glykemický index, nerozkolísá hladinu cukru v krvi a vy nesníte na posezení celý tác.
- zredukujte v receptech množství cukru. Běžně ho můžete dát i o třetinu méně, aniž by to bylo poznat na chuti. Cukroví bude pořád dobré a sladké.
- kde to jde, používejte místo cukru med.
- nejméně kalorické bývá sněhové cukroví, protože neobsahuje žádný tuk. Upečte si třeba pusinky.
- nepřidávejte do cukroví alkohol. Obsahuje totiž zbytečné kalorie. Pokud někam potřebujete přidat rum, kupte si rumovou tresť.
Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.