Upečte si tradiční vánoční cukroví. Tentokrát zdravě

Vánoce už šoupají nohama za dveřmi a vy přemýšlíte, co byste ještě tak upekli, abyste překvapili návštěvy? Vyzkoušejte některý z druhů odlehčeného cukroví. Chutná stejně jako klasické, ale má maximálně 60 kalorií na jeden kousek. Konečně si budou moct na vánočním cukroví pochutnat i věční dietáři a vaše kamarádky, které si hlídají linii.

Kokosové makronky

rozpis na 45 kousků, 35 kcal na jeden kousek

Co budete potřebovat?

  • 150 g strouhaného kokosu
  • 2 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balení pravého vanilkového cukru
  • 1 balení malých oplatek na pečení

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

2. Bílky vyšlehejte do tuha, a postupně pak zašlehejte jak moučkový, tak vanilkový cukr.

3. Přimíchejte nastrouhaný kokos.

4. Na plech rozložte oplatky a na každou oplatku kápněte lžící kupičku těsta.

5. Pečte asi 12-15 minut.

 

Co se vám bude hodit?

Rychle a správně našleháte bílky výkonným elektrickým šlehačem

 

Lískooříškové tolárky

rozpis na 80 kousků, 60 kalorií na kousek

Co budete potřebovat?

  • 2 vajíčka
  • 120 g cukru
  • cca čtvrt čajové lžičky skořice a muškátového květu
  • půl čajové lžičky prášku do pečiva
  • 3 kapky citronového aroma
  • čtvrt lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • šťáva a kůra z půlky citronu
  • 100 g jemně namletého kandovaného citrusového ovoce
  • 300 g mletých lískových ořechů
  • 100 g hořké čokoládové polevy
  • 10 g rozpuštěného másla
  • 80 g celých lískových ořechů

Postup:

1. Smíchejte žloutky s cukrem, kořením, práškem do pečiva, aromatem, pomerančovou kůrou, citronovou šťávou a kůrou a našlehejte do pěny. Do pěnové směsi zapracujte 250 g mletých ořechů a kandované ovoce.

2. Těsto zabalte do folie a nechte 60 minut chladit.

3. Polevu nalámejte na kousky a ve vodní lázni rozpusťte. Přimíchejte rozpuštěné máslo a nechte vychladnout.

3. Troubu předehřejte na 200 stupňů.

4. Na pečicí papír rozsypte zbylé mleté ořechy. Položte na ně těsto a vyválejte ho na 1 cm šířky. Pak z něj vykrajujte kolečka o průměru asi 2,5 cm. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a do středu každého kolečka přimáčkněte jeden celý ořech.

5. Pečte cca 10 minut.

6. Po vytažení z trouby budou tolárky uvnitř ještě měkké, proto je nechte vychladnout. Zahřejte polevu ve vodní lázni a kolečka ozdobte čokoládou.

Co budete potřebovat:

S nerezovými vykrajovátky budete mít jeden kousek cukroví jako druhý a navíc vám nezreznou

 

Čeho byste se při pečení "štíhlého" cukroví měli držet:

  • místo klasické mouky, používejte celozrnnou. Má nižší glykemický index, nerozkolísá hladinu cukru v krvi a vy nesníte na posezení celý tác.
  • zredukujte v receptech množství cukru. Běžně ho můžete dát i o třetinu méně, aniž by to bylo poznat na chuti. Cukroví bude pořád dobré a sladké.
  • kde to jde, používejte místo cukru med.
  • nejméně kalorické bývá sněhové cukroví, protože neobsahuje žádný tuk. Upečte si třeba pusinky.
  • nepřidávejte do cukroví alkohol. Obsahuje totiž zbytečné kalorie. Pokud někam potřebujete přidat rum, kupte si rumovou tresť. 
Online katalog

V novém katalogu naleznete tipy na Jaro 2024.

Nápady pro útulnější domov

Naše autorky pro vás připravují blog plný zajímavých článků. Ať už hledáte inspiraci v bytovém designu, šikovné rady do domácnosti, vyzkoušené recepty nebo návody na vyrábění dekorací.

Psali o nás
Newsletter
Novinky a akce
na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů
Léto 2024
16 000 výdejních
míst
a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup