Dortíkem jako z kavárny zaručeně ohromíte své jarní hosty. Vsázím na to, protože pokaždé, když ho nesu na stůl, vyvolá potěšení.

Já vím, plánujete mazance, beránka a další oblíbené rodinné recepty, nicméně občas něco vlítne do plánů, a pak je zapotřebí rychlovka, která nevyžaduje čas na kynutí a tvarování, a k tomu si nezadá s cukrárenskými lahůdkami. Takový je, myslím, tenhle lehounký dortík vonící po citronu a bylinkách.

Umíchat těsto (bez mouky) je dílem okamžiku. Vezměte si k ruce můj oblíbený silikon, konkrétně koláčovou formu s vroubkovaným okrajem, nebo klidně třeba formu na bábovku (pak ovšem použijte dvojnásobnou várku těsta). Po upečení dort vyjměte z formy a nazdobte cukrovými vajíčky, lístečky bylinek a květy krásek sedmikrásek. Stále doufám, že jich za týden budou plné záhony. Použila jsem velkokvěté, zahradní sedmikrásky, a jistě vám neuniklo, že ty zelené, dokonale tvarované lístečky, patří bylince zvané rýmovník.

Pak už jen dort nakrájejte na úhledné klínky, každému přidejte na talířek kopec domácí šlehačky, a jen si počkejte na charakteristické křupnutí cukrové polevy.

VELIKONOČNÍ SEDMIKRÁSKOVÝ DORT

Příprava: 25 minut + pečení a zdobení * Získáte: dort o průměru 27 cm

Korpus

  • 3 středně velká vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 3 kvalitní vanilkové pudinky, celkem 135 g (máte-li 40g sáčky, pak zbytek váhy dorovnejte kukuřičným škrobem)
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva, bez fosfátů
  • kůra z velkého bio citronu, jemně nastrouhaná

Citronová poleva

  • 200 g moučkového cukru, 2x prosátého
  • 3 lžičky citronové šťávy, přecezené
  • 2 lžíce vody

Na dort této velikosti spotřebujete něco přes polovinu polevy.

Zdobení

  • 7 cukrových vajíček s čokoládovou náplní
  • lístečky rýmovníku
  • květy sedmikrásek
  • našlehaná smetana, 33%

 

1. Celá vejce dejte do robotu nebo do mísy a krátce je prošlehejte. Pak po částech přidávejte cukr, až našleháte světlou pěnu, která asi trojnásobně zvětší svůj objem.

2. Za stálého pomalého šlehání přilijte pramínkem olej. Mezitím smíchejte v misce pudinky s práškem do pečiva, nastrouhanou kůrou, vše přidejte do základu a prošlehejte. Troubu zapněte na 175 °C.

3. Těsto přesuňte do silikonové formy, podložte ji plechem a několikrát s ním ťukněte o stůl, aby se z těsta uvolnily bublinky vzduchu. Dejte péct na 30 minut, troubu během pečení neotvírejte.

Dokončení - Vychladlý dort vyjměte z formy a potáhněte ho citronovou polevou. Do téměř zaschlé polevy jemně vmáčkněte vajíčka a zbytek hnízdeček dozdobte podle své fantazie. Podávejte s porcí našlehané smetany bez cukru.

 

Tuhle základní jarní výbavu mám v kuchyni nachystanou každý rok. Jen rýmovník znám krátce, ale využívám ho, kde se dá. V tomto případě, kdy jsem ho použila k dozdobení dortu, vám prozradím jeho další úžasnou vlastnost - je to bylinka, která nezvadne. Dort bude jak ze škatulky i druhý den. Sedmikrásky pompadúrky jsou na tom také tak, takže si tu krásu užijete doslova do posledního drobečku. A ještě slovo k těstu; formu podložte plechem a pak s ním párkrát klepněte, aby vyběhly bubliny vzduchu. Po upečení těsto doroste až k okraji formy.

Bio citrony ničím nenahradíte. Dobře je umyjte, a pak spotřebujte každý milimetr jejich kůry. Provoní vám ruce, celý prostor kolem, a z běžného těsta se stane neobyčejné. Dort zakončete vysokou citronovou polevou vyrobenou ze šťávy, a až poleva trochu zaschne, povrch nazdobte ...

 

...třeba takhle nějak. Z vajíček můžete také vytvořit hnízdečko uprostřed dortu a okraje nechat volné. Omyté lístky rýmovníku zůstanou svěží a krásné, ale pokud bylinku nepěstujete, pak je nahraďte lístky máty či snítkami meduňky.

Sedmikráska zahradní, BELLIS PERENNIS

  • Pokud si tyto skromné květinky na jaře kupujete, pak víte, že je po odkvětu můžete vsadit do zahrady. Jsou mrazuvzdorné a kvetou téměř celoročně. V místnosti se sedmikráskami (chudobkami) těšte až do odkvětu; vydrží vám déle, pokud je necháte v chladnějším prostoru.
  • Květy sedmikrásek se sbírají pro hojivé a protizánětlivé účinky, odvar napomáhá odkašlávání při virózách. Ti nejpružnější z vás si mohou květy nasbírat pro výrobu medu. Je úžasný, ale kvítků je třeba natrhat nejméně 500 :o)

 

Celý návod na přípravu dortu naleznete zde.

Tištěný katalog

Prolistujte si náš tištěný katalog plný novinek pro váš útulný domov. A navíc za super ceny! Neotálejte ani minutu a inspirujte se našimi nápady.

Inspirujte se

Naši autoři spolu s vámi, našimi zákazníky, společně vytvářejí magazín plný rad, návodů, receptů a inspirací. Jste zvědaví, co je nového?

Newsletter

Kolekce a akce

na váš e-mail

Detaily o zpracování osobních údajů naleznete zde.

Katalog produktů

Léto 2018

1338 výdejních
míst

a mnoho výhod
pro váš pohodlný nákup